Slapen in de winter: tips en tricks voor goede nachtrust

  • Geplaatst op
  • Door Textielwereld.nl

Slapen in de winter: tips en tricks voor goede nachtrust

De winter: een heerlijk knus seizoen, waarbij lekker onder de ‘wol’ kruipen nóg lekkerder is. Wil je nog beter slapen in de winter en uitgerust wakker worden? Dan zijn er een aantal dingen waar je dit seizoen rekening mee kunt houden in de slaapkamer.

Frisse en gezonde lucht

Je herkent het misschien wel: in de zomer gooien we ramen en deuren open, in de winter zit alles potdicht. Dat is goed om op stookkosten te besparen, maar minder fijn voor de kwaliteit van de lucht in huis. Het is in de winter daarom heel erg belangrijk om te blijven luchten en ventileren. Zet het ventilatierooster open als je die hebt, en houd deze goed schoon en vrij van stof. In de slaapkamer kun je ’s ochtends het raam een half uurtje open zetten om te luchten.

Heb je het idee dat de luchtkwaliteit in jouw slaapkamer onvoldoende is? Word je bijvoorbeeld met hoofdpijn of droge ogen wakker ’s ochtends? Dan kun je overwegen om een luchtbevochtiger (of -ontvochtiger) aan te schaffen. Er zijn ook modellen die naast bevochtigen de lucht ook kunnen reinigen.

Wil je het niet zo rigoureus aanpakken, dan zijn planten in de slaapkamer ook altijd een goede en decoratieve optie! Die zorgen op een natuurlijke manier voor gezonde lucht. Ligt er een snurker naast je? Ga dan voor een ananasplant, de Anti Snurk Plant, dat schijnt te helpen!

Soorten dekbedden: te warm is niet goed

Een ander voordeel van een goed geluchte en geventileerde slaapkamer, is dat het er lekker fris is. Dat is even doorbijten wanneer je in bed stapt, maar wel veel beter voor een gezonde nachtrust. Probeer de verwarming in de slaapkamer zo weinig mogelijk te gebruiken. Een koele slaapkamer zorgt er namelijk voor dat je lichaam op een natuurlijke manier op de juiste temperatuur komt om in slaap te vallen. Is het erg warm in de ruimte, dan moet je lichaam meer moeite doen om af te koelen. Je komt dan minder goed in slaap.

Winter dekbed

Dit is ook een goede tip wanneer je op zoek gaat naar een nieuw dekbed. Een winter dekbed is niet per se het meest geschikte dekbed in de wintermaanden. Zeker in Nederland, waar we niet echt strenge winters hebben, is een winterdekbed vaak te warm. Het winterdekbed bestaat vaak uit dons. Dit isoleert, is vochtregulerend en ventileert goed. Donzen dekbedden zijn luchtig en voelen licht aan. Maar hieronder kan de temperatuur dus flink oplopen. Zeker wanneer je met twee personen slaapt. Zet een winterdekbed dus alleen in als het écht heel koud is. Of als beide slapers echte koukleumen zijn. Twee lichamen geven veel warmte af, waardoor het behoorlijk warm kan worden.

Bij Textielwereld.nl hebben er een serie Polydaun dekbedden als alternatief voor dons. Polydaun is een gerenommeerd Nederlands merk dat kwalitatieve synthetische dekbedden levert. Deze dekbedden benaderen de kenmerken van dons en zijn ook wasbaar.  Het voordeel van deze dekbedden is dat ze zeer geschikt zijn voor mensen met een allergie.

4 seizoenen dekbed

Een goed alternatief voor het winterdekbed is het 4 seizoenen dekbed. Deze is ideaal omdat je deze het hele jaar door kunt gebruiken. Hij bestaat uit verschillende delen. Een koeler, dunner dekbed met minder vulling voor de zomer en een warmer deel met meer vulling voor het voorjaar en de herfst.  Deze delen zijn samen te voegen tot winterdekbed voor de koude dagen. Eventueel kun je ook het dikkere dekbed aanvullen met een decoratief, warm plaid.

Let bij het uitkiezen van een dekbed ook op het materiaal waar je voor kiest. Wol voelt bijvoorbeeld zwaarder aan, maar is wel het best ademend en vochtregulerend. Onze Polydaun dekbedden voelen lichter aan (net als dons), nemen vocht goed op, isoleren en ventileren. Onze zomerdekbedden zijn bijvoorbeeld van katoen of bamboe: heerlijk koel, luchtig en zacht.

Dekbedovertrek en hoeslakens

Voor het dekbedovertrek en hoeslaken geldt eigenlijk ook dat je goed ademend en vochtregulerend materiaal wilt gebruiken. Een dekbedovertrek van katoen neemt transpiratievocht op en blijft daardoor lang fris.

Voor de wintermaanden is een dekbedovertrek en hoeslaken van flanel of jersey katoen extra comfortabel. Deze stoffen voelen heerlijk zacht aan.

Een flanellen dekbedovertrek houdt warmte goed vast. Bovendien voelt het niet zo koud aan wanneer je in bed stapt. Qua eigenschappen verschilt een dekbedovertrek van flanel nauwelijks van een katoenen dekbedovertrek. Flanel is katoen wat op een andere manier is behandeld. Daardoor voelt het zachter en biedt het meer comfort en warmte. Ideaal voor deze winter!

Slaapkamer make over

Wil je de slaapkamer écht helemaal slaap- en winterproof maken? Op onze Facebookpagina hebben we verschillende winterse dekbedovertrekken verzameld.

Combineer deze dekbedovertrekken met een blauwe kleur op de muur. Uit onderzoek van Travelodge blijkt namelijk dat blauw de beste kleur is voor een goede nachtrust. Een blauwe tint kan volgens de Feng Shui-wijsheid je hartslag en bloeddruk verlagen. Het zorgt voor kalmte en rust en je zou er gelukkiger en positief wakker door worden. Paars is volgens het onderzoek juist een absolute no go in de slaapkamer.

Wij zijn eerlijk gezegd heel erg benieuwd of dat écht zo is. Welke kleur heeft jou slaapkamer? En hoe veel uren slaap je gemiddeld per nacht?

Al onze blauwe dekbedovertrekken van o.a. Beddinghouse, Heckett Lane en Papillon vind je hier!