Katoenen dekbedovertrek: dit zijn de 5 verschillende soorten

  • Geplaatst op
  • Door Textielwereld.nl
Katoenen dekbedovertrek: dit zijn de 5 verschillende soorten

Op zoek naar een katoenen dekbedovertrek? Wist je dat satijn, percal, twill en flanel ook van katoen zijn gemaakt? Lees hier wat de beste keuze is!

De meeste dekbedovertrekken worden gemaakt van katoen, maar dat weet nog niet iedereen. Wist je bijvoorbeeld dat satijn, percal, twill en flanel ook vaak van garen van de katoenplant gemaakt zijn? Toch krijgen deze materialen een andere naam, omdat de kwaliteit, het gevoel en de warmte anders is. Wat is precies het verschil is tussen deze vijf varianten van het katoenen dekbedovertrek? En wat zijn de voordelen van deze materialen? Je leest het hier!

1.    Natuurlijk katoen: dé reden voor een katoenen dekbedovertrek

Het katoenen dekbedovertrek is een klassieker in de slaapkamer. Katoen kent namelijk een hoop voordelen. De drie belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet:

  1. Allereerst wordt katoen veel geproduceerd, waardoor de prijs betaalbaar is. Een katoenen dekbed is dus over het algemeen relatief goedkoop. De prijs hangt samen met de kwaliteit: hoe meer garen er wordt gebruikt, hoe hoger de kwaliteit.
  2. Daarnaast is katoengaren een natuurproduct, waardoor het goed ademt. Dit zorgt ervoor dat katoen goed vocht opneemt, wel zo prettig tijdens je slaap!
  3. Ook blijft katoen koel en fris aanvoelen. Fijn voor als je het snel warm krijgt of voor tijdens de zomer bijvoorbeeld.

Het katoenen dekbedovertrek is een echte klassieker! Dit katoenen dekbedovertrek Femme Sand van Cinderella is met haar subtiele luipaardmotief neutraal en modern tegelijk.

2.    Katoen satijn: glanzend en zacht

Satijn staat bekend als een luxe materiaal doordat de stof mooi glanst. Wist je dat satijn echter vaak geweven wordt met katoengaren? Dit is niet altijd het geval. Er wordt ook weleens synthetisch garen gebruikt.

Wil je zeker weten dat je te maken hebt met natuurlijk satijn? Zoek dan naar een dekbedovertrek van katoen satijn.

Het verschil tussen een dekbedovertrek van katoen en een dekbedovertrek van katoen satijn zit in de manier van weven. Bij katoen satijn wordt het garen dichter op elkaar geweven dan bij gewoon katoen. Hierdoor ontstaat de fijnst mogelijk kwaliteit.

Het belangrijkste voordeel hiervan is dat een katoen satijnen dekbedovertrek nog gladder, koeler en soepeler voelt dan een katoenen dekbedovertrek.

Een ander belangrijk voordeel van katoen satijn is dat het goed is voor je haar en huid. Het zachte materiaal zorgt ervoor dat je haar minder snel gaat klitten en pluizen en dat je huid egaler wordt. Ideaal voor tijdens je schoonheidsslaapje!

Het zachte satijn doet wonderen voor je schoonheidsslaapje. Zo ook dit fleurige katoen satijnen dekbedovertrek Nunzia Silver van Damai.

3.    Ultieme luxe: een percal dekbedovertrek

Bij percal katoen wordt het katoengaren zowaar nog dichter op elkaar geweven dan bij katoen satijn. Pas wanneer er minimaal 200 geweven draden per inch worden gebruikt, mag het de naam percal dragen.

Percal katoen wordt gezien als het neusje van de zalm. Kijkend naar de kwaliteit van verschillende katoensoorten, is de kwaliteit van percal nóg beter dan die van satijn en gewoon katoen. Dat komt door de hoeveelheid garen die er voor percal katoen wordt gebruikt.

Hoewel percal erg glad is, voelt het niet zo glad als satijn. Het glanst ook niet zoals satijn dat doet.

Een dekbed van percal katoen voelt erg zacht, soepel en koel aan en geeft een luxe uitstraling aan je slaapkamer.

Dit Percal katoenen dekbedovertrek White/Silver Grey van HNL Royal Cotton is het neusje van de zalm.

4.    Stevig twill katoen

Twill katoen is de stevigste katoensoort die er is. Hij wordt zo geweven dat je van dichtbij een diagonaal streeppatroon ziet.

Een dekbed van twill katoen is zachter, dikker en voller dan gewoon katoen, waardoor de stof zo sterk is. Het materiaal is zelfs zo sterk dat het voor werkkleding gebruikt wordt!

Het belangrijkste voordeel van twill katoen?

Dat het minder kreukt dan gewoon katoen.

Dekbedovertrek Primaviera De Luxe Velvet Gradient Taupe is een 100% katoenen dekbed dat met een twill binding is geweven. Hierdoor voelt het materiaal niet alleen heerlijk zacht, maar ook super stevig aan.

5.    Winterproof met een flanellen dekbedovertrek

Een flanellen dekbedovertrek staat vooral bekend om de warmte die hij afgeeft. Warmte is een eigenschap die je misschien eerder bij wol zoekt, dan bij katoen. Soms worden flanellen dekbedden dan ook gemaakt van wol of een synthetische stof, maar meestal van katoen.

Een dekbedovertrek van flanel wordt licht geruwd, waardoor het zo lekker zacht aanvoelt.

Bovendien neemt flanel je lichaamstemperatuur over, waardoor de stof warm aanvoelt. Zeker in de winter is dat erg fijn! Daarnaast helpt het je om snel in slaap te komen.

De kwaliteit van flanel hangt af van de hoeveelheid katoengaren die wordt gebruikt. Hoe meer garen, hoe hoger de kwaliteit.

Flanellen dekbedovertrek Kopenhagen van Papillon houd je heerlijk warm, óók tijdens koude winternachten.

Welk katoenen dekbed kies jij?

Of je nu voor een dekbed van gewoon katoen, katoen satijn of flanel kiest: ieder materiaal kent een hoop voordelen.

Twijfel je nog wat voor dekbed jij moet kiezen? Neem dan eens een kijkje in ons ruime assortiment dekbedovertrekken. Hier vind je zeker een geschikt dekbedovertrek voor in jouw slaapkamer!